مروری بر اخبار نشریات سینمایی پیش از انقلاب درباره داریوش مهرجویی
نشریات سینمایی پیش از انقلاب منبع خوبی برای فهم جایگاه و اعتبار داریوش مهرجویی در میان سایر کارگردان موج نو است.
همشهری آنلاین: داریوش مهرجویی یکی از نخستین و مهمترین لژیونرهای سینمای ایران بود، کارگردانی که با فیلم دومش، «گاو» (۱۳۴۸)، حضور در جشنوارههای خارجی و برنامههای نمایش فیلم در خارج از کشور را بارها تجربه کرد و تقریبا سمبل و نماد موج نو سینمای ایران در خارج از کشور محسوب میشد. نشریات قدیمی سینمایی را که ورق می زنید، اینجا و آنجا حضور جهانی فیلمهای مهرجویی را میبینید که نسبت به همدورهایهایش بسیار بیشتر است. چند تکه از این نشریات و البته تکههای دیگری را که شامل اظهارنظر فردین درباره مهرجویی و اظهار تاسف یک مجله از کمکاری مهرجویی در سینماست در اینجا میبینید.
تمجید هژیر داریوش از مهرجویی در فستیوال ونیز
در گزارشی در مجله «فیلم و هنر» مورخ ۲۰ مهر ۱۳۵۱ آمده که در فستیوال ونیز سال ۱۹۷۲، پنج فیلم بلند ایرانی نمایش و روزی هم به عنوان روز سینمای ایران در این فستیوال اختصاص داده شده است. هژیر داریوش، منتقد و فیلمساز فقید ایرانی، به دعوت مدیر فستیوال، لوئیجی روندی، در آنجا کنفرانسی درباره سینمای ایران ترتیب داد و پس از بیان مقدمات و وضعیت سینمای ایران و تعریف فیلمفارسی برای روزنامهنگاران و منتقدان خارجی، به معرفی آثار کارگردانان موج نو چون کیمیایی و مهرجویی و بیضایی و تقوایی پرداخت. ترجمه این سخنرانی در مجله «فیلم و هنر» چاپ شد و ما در اینجا بخش مربوط به سخنان هژیر داریوش درباره داریوش مهرجویی را آوردهایم.
ستایش رئیس فستیوال آدیلاید استرالیا از مهرجویی
اریک ویلیامز، رئیس فستیوال آدیلاید استرالیا، سال ۱۳۵۱ به ایران مییآید تا چند فیلم از سینمای نوی ایران انتخاب کند. ستایش او از مهرجویی و «گاو»اش در مصاحبه مطبوعاتیاش در تهران جالب توجه است. گزیده حرفهای او در شماره ۱۳ مهر ۱۳۵۱ «فیلم و هنر» چاپ شده است.
حضور مهرجویی در سه فستیوال استرالیایی و نمایش عمومی «گاو» در لندن
خبری که می بینید در شماره اول نشریه «سینما ۵۲» در مرداد ۱۳۵۲ درباره حضور مهرجویی در استرالیا و نمایش فیلم «گاو» در لندن منتشر شده است.
علاقه فردین به کار با مهرجویی
فردین مصاحبه با مجله «فیلم و هنر» به تاریخ اول تیر ۱۳۵۱ پیش بینی کرده که مهرجویی یکی از کارگردانان بزرگ دنیا خواهد شد و از علاقهاش به همکاری با او گفته است.
سریال «سیاحت» ساخته داریوش مهرجویی؟
در نشریات قبل از انقلاب خبرهایی درباره تولید فیلمها و سریالهای کارگردانان مشهور میبینید که یا به سرانجامی نرسیدند یا در میانه راه متوقف شدند، ولی در آن زمان با قطعیت از تولید آنها سخن گفته شده است. در این خبر که در سال ۱۳۵۵ در نشریه «ستاره سینما» چاپ شده، به سریال «سیاحت» اشاره میشود که مهرجویی برای تلویزیون ملی ساخته است. از آنها که وارد بودند پرسوجو کردیم که داستان چه بوده، ولی کسی چیزی راجع به این سریال نمیدانست. احتمالا از آنها خبرهایی است که پایه و اساس نداشته. در این خبر از نبود مهرجویی در سینما اظهار تاسف شده و گفته شده که وضعیت آخرین فیلمش «دایره مینا» هنوز مشخص نیست. تیتر این مطلب حالا اندوهی دیگری دارد.