گزارش ویژه: اوج عصبانیت هواداران استقلال در بحرانیترین شرایط ممکن
وضعیت استقلال چنان آشفته است که کمتر کسی نمونه مشابه آن را در سطح اول فوتبال جهان و حتی ایران سراغ دارد.
شرایط استقلال آشفته و نابسامان است. جملهای که شاید بازگو کننده تمام آنچه که هواداران استقلال درباره آن فکر میکنند نباشد.
وبسابت خبری پنجره: در یک سال گذشته تعداد روزهای خوب استقلال بسیار اندک بوده است. سال گذشته در شرایطی استقلال لیگ را با یک قهرمانی تاریخی و بدون باخت به پایان برد که بلافاصله پس از قهرمانی سرمربی خود را از دست داد. اتفاقی که باعث شد شادی هواداران استقلال از قهرمانی بسیار کوتاهتر از آنچیزی باشد که بتوان تصور کرد. مصطفی آجرلو، مدیرعامل وقت استقلال در آن زمان به شدت زیر فشار هواداران استقلال قرار گرفت که یا فرهاد مجیدی را بازگرداند و یا به سرعت یک مربی قابل قبول استخدام کند. این در شرایطی بود که رقیب سنتی، بلافاصله شروع به تمدید قراردادها و جذب بازیکنهای جدید کرد و این فشار را روی مدیرعامل استقلال افزایش داد. مدیرعاملی که حتی در زمان هم حمایت وزارت ورزش را با خود نداشت. آجرلو برای خلاصی از آن شرایط دست به رفتارهایی زد که عواقب آن تا امروز هم گریبانگیر استقلال است. یکی از آن رفتارها جذب سجاد شهباززاده بود، آن هم با رقم قراردادی که حتی امروز هم جز رقمهای سرساماور به حساب میآید.
جذب ریکاردو ساپینتو که در ابتدا مورد تردید هواداران استقلال بود و چند بازیکن کمی فضا را تلطیف کرد تا استقلال لیگ را شروع کند. شروعی بد که با صبوری هواداران استقلال تبدیل به یک فصل قابل قبول شد.
برکناری شبانه آجرلو و بازگشت همان همیشگی
اما شرایط باز هم برای استقلال مساعد نماند. در یک جلسه هیات مدیره که مصطفی آجرلو از آن به عنوان کودتا یاد کرد، هیات مدیره استقلال حکم به برکناری آجرلو داد. در شرایطی که به ادعای شخص آجرلو به عنوان رئیس هیات مدیره و مدیرعامل، او از این جلسه اطلاع نداشت. پس از برکناری آجرلو که در ماههای گذشته حمایت وزارت ورزش را نداشت، علی فتحاللهزاده بار دیگر برای بار چندم به استقلال بازگشت و استقلال صحنه جنگ و جدلهای لفطی او و آجرلو شد. وضعیت قراردادهای سرسامآور و پولهای حیف و میل شده در باشگاه استقلال به رسانهها کشیده شد و جنچ اعصاب جدیدی را بوجود آورد. آن هم در شرایطی که تیم کم کم شرایط مساعد خود را پیدا کرده بود و ساپینتو و شاگردانش مورد حمایت هواداران استقلال بودند.
بازگشت فتحاللهزاده به استقلال همزمان شد با مشکلات عدیدهای مالی که البته او آنها را به گردن مدیران سابق انداخت. شکایت بازیکنها و کادرفنی بابت عدم دریافت مطالبات هر روز جدیتر میشد و این در شرایطی بود که بزرگترین تهدید استقلال بدهی استراماچونی و حذف از آسیا بود. کابوسی که بالاخره اتفاق افتاد و استقلال به خاطر بدهیای که پرداخت نکرد از آسیا حذف شد. فتحاللهزاده که در آن دوران حذف از آسیا را اتفاق بزرگی نمیدانست در یک مناظره مقابل رئیس سازمان خصوصیسازی قرار گرفت. قربانزاده که در ماههای گذشته به خاطر عرضه سهام استقلال و پرسپولیس در بورس تبدیل به یک چهره رسانهای شده بود و به نظر میآمد این جایگاه را هم دوست دارد، در یک مناظره فتحاللهزاده را به سواستفاده از جایگاه در استقلال و برداشت غیرقانونی از منابع مالی آن محکوم کرد. موضوعی که تبدیل به یک جنجال رسانهای شد اما وزات ورزش که در واقع متولی اصلی باشگاه استقلال بود و آجرلو و فتحاللهزاده به اراده مستقیم یا غیرمستقیم این وزارتخانه بر مسند ریاست نشسته بودند، صرفا نظارهگر این اتفاقات بود و خود را در مقام پاسخگویی به فاجعهای که در استقلال در حال روی دادن بود نمیدانست.
استعفای فتحاللهزاده و ریاست رئیس هیات مدیره
نتیجه این جنجالها استعفای فتحاللهزاده از استقلال و سرپرستی حجت کریمی در استقلال بود. تصمیمی عجیب و غیرقابل تحمل برای هواداران استقلال. در شرایطی که هر روز از سوی عدهای بحث حیف و میل منابع مالی (تا ۷۰۰ میلیارد تومان) مطرح میشد و به ادعای رئیس سازمان خصوصیسازی پولی که استقلال میتوانست با آن مجوز حرفهای بگیرد و در استقلال بماند خرج موارد دیگر شده بود، در تصمیمی عجیب و حیرتآور، رئیس هیات مدیرهای که در زمان او این اتفاقات در استقلال افتاده بود به سمت سرپرست مدیرعاملی منصوب شد. انتخاب حجت کریمی از ابتدا با اعتراض هواداران استقلال روبرو شد.
از دست رفتن عنوانها و شروع اتفاقات هر ساله
استقلال در شرایطی که یکی از جدیترین مدعیان قهرمانی بود، در فاصله سه هفته به پایان لیگ قهرمانی را از دست داد. اتفاقی که به واسطه قهرمانی رقیب سنتی به هیچ وجه به مذاق هواداران استقلال خوش نمیآمد. اما عملکرد ریکاردو ساپینتو و بازیکنهای استقلال با همه معضلات جدی مدیریتی و مشکلات عدیده مالی مورد حمایت هواداران استقلال بود و آنها از تمیشان، علیالخصوص ریکاردو ساپینتو که فوتبالی زیبایی را به نمایش میگذاشت حمایت میکردند. صعود استقلال به فینال حذفی و رویارویی با پرسپولیس هم باعث شده بود که استقلالیها هم به کسب یک عنوان امیدوار شوند و هم به انتقامگیری از حریف. استقلال دربی فینال حذفی را هم با مشکلات بسیاری آغاز کرد. ریکاردو ساپینتو از هفتهها قبل آمادگی خود را برای تمدید قرارداد اعلام کرده بود و با همراهی رختکن و سکوها مواجه شده بود. اما به نظر میرسید در ساختمان باشگاه مدیران علاقهای به تمدید قراداد با مربی محبوب خود ندارند. همین موضوع و مشکلات مالیای که از ماههای قبل وجود داشت شرایط دربی فینال جام حذفی را برای استقلال خاصتر از رقیب کرده بود. اتفاقات دربی فینال جام حذفی و اخراج ساپینتو در دقیقه ۹+۹۰ و درگیریهای پس آن که هنوز هیچ کسی نمیداند چرا و چگونه بوجود آمد و در نهایت از دست رفتن قهرمانی جام حذفی و محرومیت عجیب ساپینتو، باعث شد که حجت کریمی برخلاف نظر هواداران استقلال، قرارداد مربی محبوب پرتغالی را تمدید نکند. اتفاقاتی که به واسطه اظهارنظرهای عجیبتر کریمی درباره ساپینتو، باعث خشم بیشتر هواداران استقلال شد.
انفعال در نقل و انتقالات و درگیری در کمپ تمرینی
استقلال در شرایطی فصل را به پایان برد که به نظر میرسید خشم هواداران استقلال از مدیریت باشگاه، علیالخصوص حجت کریمی و وزارت ورزش (به عنوان حامی اصلی کریمی) ادامه داشت. اما مسئولان استقلال نشان دادند که توان عصبانیتر کردن هواداران استقلال را دارند.
انتخاب سرمربی جدید برای استقلال تبدیل به پروسهای زجرآور برای استقلال شد. مطرح شدن نامهایی دست نیافتنی و مطرح شدن گزینههایی که استقلالیها آنها را برای کمک مربیگری هم مناسب نمیدانستند وضعیت استقلال را در استانه ورود به یک بحران تمام عیار قرارداد. اما در نهایت جواد نکونام پس از یک هفته خبرهای ضدونقیض و با رفع موانعی غیرفوتبالی که هیچگاه درباره آنها شفافسازی نشد، با اقبال هواداران به عنوان سرمربی استقلال منصوب شد. اما عملکرد حجت کریمی و امیری، معاونش در استقلال در نقل و انتقالات کماکان استقلال را در بحران نگه داشته بود. جذب مهرداد محمدی و آرمین سهرابیان هم نه تنها کمکی به تلطیف فضا نکرد، بلکه درگیری عدهای از افراد معلوم الحال و سابقهدار با هواداران استقلال هواداران استقلال را به اوج عصبانیت رساند. تمرینات استقلال در شرایطی آغاز شد که هواداران استقلال در کمپ ناصر حجازی کتک خوردند، به واسطه پایان قرارداد حسین حسینی که انتقادهای بسیاری به عملکردش وارد بود و فسخ قرارداد سیلوا و عدم تمدید قرارداد قرارداد غلامی استقلال در دروازه و خط دفاع بازیکن موثری نداشت. قرارداد محبی و قایدی، دو بازیکن محبوب و تاثرگذار استقلالیها تمدید نشده بود و هیچ چهره مهمی به استقلال اضافه نشده بود. شکست مدیران استقلال در شو ۷۲ ساعته بیرانوند هم مزید بر علت شد تا بالاخره حجت کریمی در یکی از مهمترین روزهای فصل از استقلال کنارهگیری کند.
از دست دادن همه عنوانهای فصل گذشته، حذف از آسیا، عدم تحرک مناسب در نقل و انتقالات و حالا نداشتن مسئول در باشگاه استقلالیها وادار کرده است که هر روز در مقابل ساختمان باشگاه تجمع کنند و شعارهای تندی علیه وزارت ورزش به عنوان مسئول اصلی این اتفاقات، سازمان خصوصیسازی به عنوان یکی از متولیان اصلی باشگاه و حجت کریمی سر بدهند. شرایطی که از الان نشان میدهد استقلال فصل آینده هم فصل دشواری خواهد داشت و هواداران این تیم باز هم باید مثل تمام سالهای اخیر در طی فصل با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند.