تکلیف فساد فوتبالی کی مشخص می شود؟
نهادهای نظارتی باید سریعتر به ماجرای فوتبال ورود کنند اگر حرفهای جاودانی درست است با مواردی که میگوید برخورد کنند.
ویدئوکست سایت فوتبال 360 پنجشنبه شب منتشر شد و همانطور که انتظار میرفت این برنامه که حدود 70 دقیقه طول کشید با حواشی و بازتاب گستردهای در میان اهالی فوتبال، رسانهها و طرفداران این ورزش همراه بود، ادعاهای رضا جاودانی در این برنامه در صورتی که صحت آن تایید شود میتواند جنجالهای زیادی در فوتبال ایران ایجاد کرده و سونامی این افشاگریها میتواند گریبانگیر باشگاههای دیگر لیگ برتری نیز شود.
این برنامه قرار بود به بررسی پرونده فساد در باشگاه مس رفسنجان که چند هفتهای است در فضای فوتبال ما سروصدای زیادی به پا کرده، بپردازد. اما بخش عمده افشاگریهایی که در این برنامه انجام شد برای بسیاری از فوتبالدوستان تازگی داشت و همین صحبتها میتواند بهشدت فوتبال ایران را تحتتاثیر قرار دهد.
رضا جاودانی بهعنوان یکی از اعضای کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال میهمان این برنامه بود و با افشای مسائلی چون رشوه به افراد مختلف از طریق هدایایی چون سکه، دلار، ساعت رولکس و حتی ماشین و زمین و آپارتمان، پرداخت مبلغ 6 میلیارد تومان به یک جادوگر و واریز مبالغی به حساب نزدیکان برخی داوران بسیاری را شوکه کرد.
اگرچه ابوالفضل حسنزاده، رئیس کمیته انضباطی دیروز با اعلام اینکه اینها نظرات شخصی جاودانی بوده، گفت: «حفظ حرمت و آبروی افراد مورد تاکید همیشگی ما بوده است. از طرف دیگر با عنایت به اصل برائت و اینکه تنها رکن قانونی رسیدگی به جرائم اشخاص حقیقی و حقوقی مرجع قضایی صالحه است، با توجه به صحبتهای مطرح شده از سوی رضا جاودانی در مصاحبه با یک رسانه، این اظهارات صرفا دیدگاه شخصی وی بوده و هیچ گونه ارتباطی با جایگاه تشکیلاتی نامبرده نداشته، ندارد و نخواهد داشت. ارکان قضایی فدراسیون طبق قوانین و آییننامههای فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا از هرگونه مصاحبه، گفتوگو و... ممنوع هستند. اگر هم اطلاعاتی وجود دارد، باید در اختیار مراجع قضایی قرار گیرد و در این باره فدراسیون فوتبال هم کمافیالسابق همکاریهای کامل و تنگاتنگی با مراجع ذیربط خواهد داشت.»
با این حال نکته مهم در این میان این است که از زمان افشای این فساد در فوتبال ایران و پیگیریهایی که انجام شده، توقع عمومی در میان علاقهمندان به این رشته ورزشی این است تمامی افرادی که در این پرونده بهنوعی دخالت داشتهاند و هر سهم و نقشی که در این ماجرا دارند برخوردی جدی صورت بگیرد تا در آینده شاهد چنین اتفاقاتی در فوتبال نباشیم. افشاگریهای جاودانی اما این پرسش را بهوجود میآورد که آیا نهادهای نظارتی و امنیتی از این بخش ماجرا خبر داشتهاند و اصلا این ادعاها چقدر به واقعیت نزدیک است.
تردیدی نیست اگر این تخلفات انجام شده مسئولان قوه قضائیه و نهادهای نظارتی باید بهسرعت به ماجرا ورود کنند و با متخلفان برخورد شود تا دقیقا مشخص شود این اتهامات تا چه حد جدی است و آیا همانطور که جاودانی مدعی شد باشگاههای دیگر هم درگیر این فساد و پرداخت رشوه و پولهای خارج از چهارچوب هستند یا نه؟ این اتهامات که در برنامه فوق مطرح شد، مشکلات جدیدی را در فوتبال ما ایجاد کرده و هواداران تیمهای مختلف رقبای خود را متهم میکنند که این اسناد مربوط به آنهاست و باشگاههای رقیب با استفاده از چینش داوران و سودی که از داوریها بردهاند توانستهاند در برخی دیدارها به برتری برسند.
چنین رویهای اصلا به سود فوتبال نیست و شبهات و بیاعتمادی هواداران نسبت به داوران، مسئولان برگزاری، فدراسیون و حتی بازیکنان و باشگاهها میتواند تبعات جبرانناپذیری داشته باشد و فضای هواداری فوتبال را از چیزی که هست بدتر کند. از طرف دیگر اگر مشخص شود جاودانی بدون سند و مدرک معتبر چنین ادعایی را مطرح کرده باید از او بازخواست شود و برخوردی مناسب صورت گیرد تا افراد بدون اطلاعات و اسناد لازم اینچنین فضای فوتبال را متشنج و پرتنش نکنند.