لباس خواب؛ شلوار جین و سایر لباسها را چندبار بدون شستن میتوانیم بپوشیم؟
به نظر میرسد تعداد دفعاتی که پوشیدن لباس بدون شستن آن مناسب است بیشتر بر اساس فرهنگ عامه یا تربیت فرد است تا توصیههای حرفه ای.
"آلیسون دلپردانگ" کاربر تیک تاک زمانی که ویدئویی را در تاریخ ۱۰ ژانویه پست کرد که در آن میگفت چندین بار لباس خواب یکسانی را میپوشد، باعث دامن زدن به بحث داغی در فضای مجازی شد. او گفته بود: "وقتی کوچکتر بودم والدین ام همواره ما را مجبور میکردند که لباس خواب (پیژامه) بپوشیم. چندین شب پشت سر هم لباسها را میپوشیدم، چون کثیف نبودند و من هنوز هم در بزرگسالی این کار را انجام میدهم. من باید بدانم که آیا به عنوان یک بزرگسال باید چنین رویهای را دنبال کنیم یا خیر"؟
به گفته کارشناسان پاسخ برای لباس خواب و هم چنین سایر لباسها از نظر فنی به جنبههای شخصی مانند میزان تعریق و سبک زندگی بستگی دارد اگرچه برای بسیاری از افراد ممکن است عوامل انتزاعیتر دیگری نقش داشته باشند.
دکتر "آنتونی رُزی" دستیار متخصص پوست در مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering در شهر نیویورک و عضو آکادمی پوست آمریکا میگوید: "باورهای ما در مورد بهداشت لباس تا حد زیادی "اجتماعی و فرهنگی" هستند. افراد تمایل دارند خود را بیش از اندازه علاقمند به شستن و رعایت بهداشت نشان دهند، زیرا به خصوص در امریکا این موضوع نوعی تجمل گرایی و ارزش قلمداد میشود به خصوص بتوانیم تمام این کارها را همیشه انجام دهیم".
"منال محمد" مدرس ارشد میکروبیولوژی پزشکی در دانشگاه وست مینستر در این باره میگوید: "پوشیدن مجدد لباسهای یکسان به ویژه در روزهای متوالی با اجتناب از خستگی تصمیم گیری مرتبط است. بنابراین، پوشیدن لباسهای یکسان باعث تصمیم گیری و استرس کمتر هنگام صبح میشود".
ندانستن زمان شستشوی لباسها میتواند پیامدهایی در هر دو طرف این طیف داشته باشد. شستن خیلی نادر لباس میتواند منجر به بروز مشکلات پوستی یا عفونت شود و شستن زیاد آن میتواند به لباس شما آسیب برساند. هم چنین، مورد دوم میتواند منجر به شستشوی غیر ضروری و استفاده بیش از اندازه از منابع شود.
در اینجا چند اصل راهنما ذکر میشود که به شما کمک میکنند تعیین کنید که چه زمانی میتوان یک لباس را دوباره بدون شستن پوشید و چه زمانی وقت آن فرارسیده که لباس را در ماشین لباسشویی قرار دهید.
قانون جهانی: آن چه باید بشوئید
هیچ قانون سخت و سریعی برای این که چند بار میتوانید دوباره لباس بپوشید وجود ندارد، اما کارشناسان میگویند چند نوع لباس وجود دارند که باید بعد از هر بار استفاده شسته شوند: لباس زیر، جوراب، جوراب شلواری، ساق شلواری و لباس ورزشی. منال محمد میگوید: "این توصیه برای هر لباس دیگری که دارای لکه، عرق، بو یا کثیفی قابل مشاهده باشد نیز صدق میکند."»
رُزی میافزاید: "این نوع لباسها روی قسمتی از بدن ما هستند که باکتریهای طبیعی زیادی روی بدن مان زندگی میکنند مانند میکروبیوم، مخمرها و باکتری ها. ما در جریان فعالیتهای روزانه عرق میکنیم. این موضوع صرفا باعث ایجاد رطوبت و محیطی میشود که این باکتری میتواند بیش از حد در آن رشد کند. رشد بیش از حد باکتریها میتواند منجر به بروز عفونت، قارچ و سایر مشکلات پوستی شود".
علاوه بر باکتریهای ناشی از عرق لباسهایی که در باشگاهها یا محیطهای ورزشی پوشیده میشوند میتوانند با باکتریهایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس در تماس باشند و در نتیجه عفونتهای رایج در محیطهای اجتماعی و بیمارستانی ایجاد شوند. این عفونتها اگر وارد بافتهای داخلی یا جریان خون شوند میتوانند پیامدهای جدی داشته باشند.
برخی از افراد ممکن است اجازه دهند لباسهای تمرینی از طریق هوا یا خشک کن خشک شوند و قصد دارند روز بعد دوباره پوشیدن آن را به زعم خود ایمن سازند. رُزی میگوید این رویکرد وضعیت را بدتر میکند.
گرما باعث رشد باکتریها میشود و در خشک کن گرمای کافی وجود ندارد که بتوان لباسها را از طریق آن استریل کرد. در آن زمان باید لباس را با آب و صابون شست و با آب داغ این کار را انجام داد که به از بین بردن کثیفی و سبوم (یک ماده روغنی که توسط غدد چربی بدن تولید میشود) کمک میکند و در آن زمان است که لباس واقعا از شر باکتریها خلاص خواهد شد.
دکتر "جرمی فنتون" متخصص پوست و مدیر پزشکی گروه پوست شوایگر در شهر نیویورک میگوید: "زمانی که صحبت از این میشود که چرا نباید دوباره بدون شستشو جوراب بپوشید باید گفت که عفونتهای قارچی روی پاها و انگشتان پا بسیار شایع هستند. داخل کفش ما محیط مناسبی برای پرورش قارچ است. آنجا محیطی گرم، مرطوب و تاریک است". رُزی میگوید: "به همین دلیل است که باید دست کم یکبار در ماه کفشها یا دست کم کفیهای آن را در ماشین لباسشویی بشوئید".
لباسهایی که میتوانید دوباره بپوشید
برای لباس خواب (پیژامه)، لباسهایی که بیرون میپوشید، شلوار جین و سایر لباسها تعداد دفعاتی که میتوانید آن را بدون شستشو بپوشید براساس همان اصول موجود برای لباسهای زیر یا لباسهای ورزشی است.
رُزی میگوید: "در مورد شلوار و پیراهنهای تان فکر میکنم موضوع به سطحی از راحتی شما و میزان تعریق بدن تان در طول روز بستگی دارند. بسیاری از افراد زیر پیراهنی میپوشند. زیر پیراهنی را باید شست، اما در مورد پیراهن بالا تنه شما واقعا نیازی به هر بار شستن آن پس از پوشیدن ندارید". او میگوید:"اگر لباس زیر نمیپوشید باید قبل از پوشیدن مجدد پیراهن خود را بشویید".
به گفته کارشناسان اگر معمولا پیش از خواب دوش میگیرید لباس زیر میپوشید و هنگام پوشیدن لباس خواب تعریق کمی دارید میتوانید آن را به مدت یک هفته بدون شستشو بپوشید. با این وجود، اگر این کارها را انجام نمیدهید باید هر بار آن را بشوئید.
رُزی میگوید لباسهایی که بیرون از خانه میپوشید مانند کت یا ژاکت معمولا نیازی به شستن بیش از یک بار در ماه ندارند، زیرا به پوست شما برخورد نمیکنند. اگر هر روز آن لباسها را میپوشید احتمالا هر دو هفته یک بار خوب است که آن را بشوئید.
شستن شلوار جین و تعداد دفعات آن میتواند موضوعی مورد بحث باشد، زیرا بسیاری از افراد میخواهند یکپارچگی پارچه حفظ شود پارچهای که معمولا سفتتر و بادوامتر از سایر پارچه میباشد. رزی میگوید: "اگر شلوار جین عرق نکرده، کثیف یا لکه دار نیست، ضرورتی وجود ندارد که اغلب شسته شود. من شخصا شلوار جین خود را مورد شست و شو قرار نمیدهم".
محمد شستن ماهیانه شلوار جین را توصیه میکند، اما میگوید این کار به سبک زندگی و محیط شما بستگی دارد. فنتون میگوید: "اگر کسی به من بگوید که ماهها شلوار جین خود را پوشیده و آن را نشسته و هیچ مشکل پوستیای پیش نیامده یا بوی بدی ایجاد نشده من اصلا مشکلی با نشستن شلوار جین نمیبینم".
کارشناسان میگویند، مهمترین سوالاتی که باید هنگام بررسی این که آیا میتوانید چیزی را دوباره بدون شستن بپوشید یا خیر از خود بپرسید این است: آیا بو میدهد؟ آیا شرایط پوستی مانند اگزما، جوشهای پوستی یا ضایعه پوستی دارم؟ آیا به وضوح کثیف است؟ آیا عرق کرده است؟ فنتون میگوید: "نکته اصلی این است که پاسخ بسیار متغیر خواهد بود".