ماجرای استفاده از خمره باستانی به عنوان سطل آشغال در موزه رشت و توضیح مسئولین!
روز گذشته بخشی از گزارش آرش رادی، دانشجوی دکترای برنامهریزی و مدیریت فرهنگی از موزه باستانشناسی شهر رشت که در روزنامه شرق منتشر شد، در شبکه های اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و بازتاب گسترده ای داشت.
روز گذشته بخشی از گزارش آرش رادی، دانشجوی دکترای برنامهریزی و مدیریت فرهنگی از موزه باستانشناسی شهر رشت که در روزنامه شرق منتشر شد، در شبکه های اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و بازتاب گسترده ای داشت. در بخشی از این گزارش به همراه عکسی، نویسنده توضیح می دهد که چگونه یک خمره سفالین باستانی که قدمت آن به دوره مادها بر می گردد، توسط مسئولین موزه به سطل آشغال تبدیل شده است.
در این گزارش آمده است: چند ویترین را با سرگشتگی رد میکنم. در کنج دیوار، خمرهای سفالین توجهم را جلب می کند. قدمت آن به دوره مادها (چند سده پیش از هخامنشیان) برمی گردد. از حریم، حفاظ یا جایگاه مخصوص خبری نیست. روی لبه آن کیسهزباله کشیده و درونش تهسیگار و آشغال ریختهاند. با حیرت و تأثر، باز مسوول مربوطه را صدا می زنم و شِکوه می کنم. او که دیگر حوصلهاش سررفته کلامم را قطع می کند و می گوید: «اگر سطل آشغال چوبی یا پلاستیکی بگذاریم، مردم می دزدند.» زبانم بند آمده است و توان سخن گفتن ندارم. مطمئنم که کاملا جدی و با صداقت جوابم را داده و مزاح نکرده است.
در بخش دیگری از گزارش آمده است: از همهمههای بلند، نظرم به دو جهانگرد روس به همراه مترجمشان جلب می شود که پشت ویترین جنگافزارهای عهد باستان گرم گپ و گفت با مسوول مربوطه هستند. یکیشان ادعا می کند که شاید بتواند نوشته ریز روی خنجری تازه کشف شده را بخواند. مسوول به او می گوید که حتی اساتید دانشگاه تهران هم نتوانستهاند ترجمهاش کنند، اما فورا کلید می آورد، ویترین را باز می کند و خنجر را برمی دارد و به جهانگرد می دهد. در تبادل خنجر بین او، مترجم و روس، بناگاه خنجر ول می شود و بر زمین می افتد… ترق! خوشبختانه نمی شکند.
حسن میثمی، رئیس مرکز روابطعمومی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درباره گزارش اعتماد و حواشی به وجود آمده درخصوص خمره باستانی ای که سطل آشغال شد در توییتر خود نوشت: «خمره متعلق به دوره مادها نیست. معاصر است. آن کیسه هم برای جلوگیری از ریزش خاک ناشی از عملیات مرمت روی خمره گذاشته شده است. بقیه جملات هم جوابش در سطور فوق نهفته است»
ایرنا نیز ویدیویی با عنوان «شفافسازی درباره خمره خبرساز موزه رشت» منتشر کرد که در آن میثم نوائیان، مدیر موزه های گیلان در خصوص خمره خبرساز موزه رشت توضیح می دهد: «این خمره معاصر است و از آن به عنوان سطل زباله استفاده نمی شود، بلکه حفاظتی سطحی برای پیشگیری از انداختن زباله به داخل خمره است.»