ارزیابی عملکرد رسانهها در پوشش یورو ۲۰۲۴: ناکامی یا موفقیت؟
با نزدیک شدن به پایان یورو ۲۰۲۴، اکنون زمان مناسبی برای بررسی و نقد برنامههای تلویزیونی و اینترنتی مرتبط با این جام ملتها فرا رسیده است. در ادامه به تحلیل عملکرد شبکههای تلویزیونی و برنامههای اینترنتی میپردازیم و نقاط قوت و ضعف آنها را بررسی میکنیم.
عملکرد تلویزیون؛ پایینتر از استانداردها
شبکه ورزش و شبکه سه در دوران یورو ۲۰۲۴ برنامههای خود را با تیمهای متفاوتی ارائه دادند. اگرچه حضور تیم جدید و تغییر فضای همیشگی نقد و بررسی در شبکه ۳ جای تشکر دارد، اما به نظر میرسد این برنامهها نتوانستند نمره قبولی کسب کنند.
یکی از عمدهترین مشکلات برنامههای تلویزیونی امسال، استفاده از مهمانان تکراری بود. سوال اینجاست که یک فرد فعال در فوتبال چقدر محتوای جدید و تحلیلهای بکر برای ارائه دارد؟ حضور مکرر افرادی مانند جواد خیابانی و خداداد عزیزی نیز مسئلهساز بود؛ بهویژه زمانی که تحلیلهای ارائه شده توسط آنها نتوانست به درستی بازیهای اسپانیای دلافوئنته را با تیم لوئیس انریکه مقایسه کند. نتیجه این تحلیلها بیشتر به بخشهای تکه و پاره شدهای تبدیل شد که بیشتر برای شبکههای اجتماعی مناسب بودند تا یک برنامه جدی تلویزیونی.
اینترنت؛ شوهای فوتبالی به جای تحلیلهای فنی
فضای گسترده برنامههای ورزشی اینترنتی فرصت خوبی برای ظهور ایدههای جدید فراهم کرده است. اما نقطه منفی این برنامهها، تبدیل شدنشان به شوهای تلفیقی و زرد بود. اکثر برنامههای اینترنتی، از جمله برنامههای با حضور عادل فردوسیپور، به جای ارائه تحلیلهای فنی از مسابقات، بیشتر به مباحث غیر مرتبط و کلیشهای پرداختند. اگرچه این نوع برنامهها به دلیل عامهپسندی تا حدی قابل قبول هستند، اما وقتی بیش از ۸۰ درصد محتوا به مباحث بیربط اختصاص مییابد، تحلیل جدی و مفیدی از مسابقات به دست نمیآید.
رسانههای مکتوب؛ بهترین عملکرد
در این میان، رسانههای نوشتاری بهترین عملکرد را داشتند. این رسانهها بدون از قلم انداختن هیچ نکتهای، حتی یک ثانیه از پوشش مسابقات را از دست ندادند. به دلیل بهروزرسانی لحظهای، این رسانهها از همه جلوتر بودند و با جستجوی سادهای در رسانههای فارسیزبان میتوان تمام محتوای بکر استفاده شده در برنامههای اینترنتی و تلویزیونی را پیدا کرد.
در مجموع، میتوان ویژهبرنامههای یورو ۲۰۲۴ را در سه عبارت خلاصه کرد: خام، غیر فنی و بدون ایدهپردازی خاص. این نقدها نشان میدهد که رسانههای مختلف در پوشش این مسابقات با چالشهای زیادی روبهرو بودند و نتوانستند انتظارات مخاطبان را برآورده کنند.