استقلال چطور صاحب استادیوم اختصاصی میشود؟ / بهرهبرداری ۱۵ ساله خارجیها
هفته گذشته استقلال اعلام کرد که تفاهمنامهای برای احداث یک استادیوم اختصاصی با سه شرکت خارجی به امضا رسانده است و ارزش این پروژه بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود. اما چطور همچین پول کلانی تامین میشود؟
هفته گذشته باشگاه استقلال با برگزاری یک کنفرانس مطبوعاتی با حضور مدیرعامل استقلال و مدیران عامل سه شرکت خارجی اعلام کرد که تفاهمنامهای برای ساخت استادیوم اختصاصی میان استقلال و شرکتهایی از چین، مالزی و قطر امضا شده است. در این کنفرانس گفته شد که این مجموعه نیاز به سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری دارد. اما با توجه به اینکه همچین پولی در استقلال و اساسا همه باشگاههای ایرانیها وجود ندارد، چطور این ورزشگاه ساخته خواهد شد؟
به گزارش خبرورزشی، علی خطیر مدیرعامل باشگاه استقلال هفته گذشته در حضور نمایندگان چند شرکت خارجی که همراه با استقلال یک کنسرسیوم را تشکیل میدهند، مدعی احداث ورزشگاه اختصاصی استقلال شد. استادیوم مجهزی که بر اساس ادعای مدیران باشگاه استقلال روند ساخت آن از اواخر فروردین ماه سال آینده آغاز میشود. هرچند علیرضا خانی یکی از اعضای هیئت مدیره باشگاه استقلال مدعی شده که چنین طرحی عملی نخواهد شد اما برخی از اعضای کادر مدیریتی باشگاه استقلال خلاف نظر او حرف میزنند.
سرمایه ۲۵ هزار میلیاردی
مهمترین نکته اینجاست که ورزشگاه اختصاصی استقلال با کدام بودجه ساخته خواهد شد و چه کسی پول احداث آن را میدهد؟ اینطور که از درون باشگاه استقلال خبر میرسد، شرکت GTA قطر و یک ایرانی مقیم آن کشور به نام سالمیزاده هزینه احداث ورزشگاه مذکور را در قالب یک سرمایهگذاری تقبل کردهاند. قرار شده آنها هزینه ۵۰۰ میلیون دلاری احداث این استادیوم اختصاصی را بدهند که با توجه به قیمت کنونی ارز و با فرض اینکه دلار افزایش پیدا نکند، میشود ۲۵ هزار میلیارد تومان. رقمی که انصافاً باید بپذیریم بسیار قابل ملاحظه است و با توجه به تجربههای ناموفق استقلال و پرسپولیس در احداث ورزشگاههای اختصاصی، باید به هواداران حق بدهیم که با تعجب به این مسئله نگاه کنند.
طرح چینی، اجرای مالزیایی
علاوه بر استقلال و شرکت قطری که پیرامون آن صحبت کردیم، مربع مذکور دو ضلع دیگر هم دارد. یکی شرکت ABN مالزی و دیگری، کمپانی TJA متعلق به کشور چین. مدیریت شرکت مالزیایی با شخصی به نام آقای «چن» است و از طرف چینیها هم فردی به نام آقای «چانگ» به عنوان مدیر ارشد طراحی معرفی شده است. این چهار ضلع در واقع مربعی را میسازند که قرار است سنگ بنای احداث استادیوم اختصاصی استقلال در آن پایه گذاری شود. طبق برنامهریزی، چینیها تا اواسط بهمن ماه طراحی خودشان برای احداث ورزشگاه اختصاصی استقلال و سایر موارد چسبیده به آن را ارائه میکنند و بعد از آن مالزیاییها کار اجرا را در دست میگیرند. پس از پایان تعطیلات نوروزی و از اواخر فروردین ۱۴۰۳ قرار است قضیه به صورت جدی استارت بخورد.
محل احداث ورزشگاه
نکته دیگر اینجاست که این استادیوم در کجا ساخته میشود؟ یکی از مدیران باشگاه استقلال در این رابطه گفت: ما سه نقطه را مد نظر قرار دادهایم. یک زمین در منطقه پرند، زمینی دیگر در محدوده وردآورد و یک گزینه هم ابتدای اتوبان تهران – قم. البته اگر هیچکدام از این زمینها به دلایل مختلف تایید نشد، آنگاه با هماهنگی شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی و وزارت ورزش و جوانان قرار شده قسمتی از مجموعه ورزشی آزادی که زمانی برای احداث یک استادیوم ۴۰ هزار نفری مد نظر بود، در اختیار استقلالیها قرار بگیرد. هرچند ناگفته پیداست که باشگاه استقلال تا سرحد امکان تلاش میکند تا ورزشگاه خودش را در داخل مجموعه ورزشی آزادی نسازد چون بدیهی است که میخواهد استقلال عمل داشته باشد. همچنین استقلالیها شایعه مخالفت وزارت ورزش با احداث ورزشگاه اختصاصی خودشان را هم رد میکنند و تاکید دارند مهیار عسگریان رئیس شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی عملاً به نمایندگی از وزارت ورزش در بازدید استقلالیها از هر سه زمین مدنظر جهت احداث ورزشگاه حضور داشت و اگر وزارتخانه با چنین طرحی مخالف بود، قطعاً عسگریان استقلالیها را همراهی نمیکرد.
درآمد ۱۵ ساله
استقلالیها مدعی هستند حتی یک اسکناس هزار تومانی هم برای ساختن این مجموعه هزینه نمیکنند. یکی از مدیران این باشگاه به شرط افشا نشدن نامش گفت: قرار نیست از جیب خودمان استادیوم بسازیم و چنین پولی هم نداریم. قضیه قطریها که شما گفتید درست است. آنها پول میدهند، چینیها طرح میآورند و مالزیاییها نیز کار اجرایی را دست میگیرند. استقلال از خودش پولی نمیدهد بلکه اعتبارش و هواداران میلیونی که دارد، سرمایه ما محسوب میشود. طبق برنامه قراراست چسبیده به این استادیوم اختصاصی، یک هتل ،تعداد قابل ملاحظهای مغازه و یک مجتمع تجاری نیز ساخته شود که همگی متعلق به استقلال خواهند بود. البته به احتمال فراوان پارکینگ طبقاتی هم تعبیه میشود و ناگفته پیداست که امکاناتی نظیر: سالن بدنسازی، استخر و سونا، ساختمان اداری و حتی احتمالاً کلینیک سلامت نیز خواهیم داشت. قرار است تمام این پروژه ظرف مدت ۳ سال ساخته شود و تحویل استقلال گردد.پس از اینکه پروژه ساخته شد و بهرهبرداری از آن استارت خورد، تمام درآمدهای آن با ضرایبی مشخص و طبق جدول زمانبندی معلوم در اختیار طرف قطری چینی و مالزیایی قرار میگیرد. آنها اصرار دارند که تا ۱۵ سال پس از تکمیل پروژه همه درآمد طرح مذکور مال خودشان باشد ولی استقلال تاکید کرده ۱۲ سال پس از آغاز بهرهبرداری، دیگر مجموعه باید هرچه پول در میآورد را بایدبه خود باشگاه استقلال بدهد. این مسئله اما مانع از احداث چنین پروژه بزرگی نمیشود و ما در این مورد هم با شرکای خودمان توافق خواهیم کرد.
جریمه تاخیر
اگر پروژه مورد نظر ظرف مدت ۳ سال ساخته نشود تکلیف چه خواهد بود؟ اینطور که استقلالیها مدعی هستند، هر چقدر مدت احداث مجموعه ورزشی اختصاصی استقلال طولانیتر شود از میزان بهرهبرداری طرف مقابل کاسته خواهد شد. برای مثال اگر این پروژه به جای ۳ سال، طی مدت ۵ سال ساخته شود، دو سال تاخیر از میزان سالهایی که آنها درآمد پروژه را به طور کامل مال خود میکنند کم میشود.
مدل انگلیسی
قرار است طوری طراحی شود که زمینه اصلی مجموعه در واقع یک ورزشگاه ۵۰ هزار نفری باشد. ورزشگاهی که بدون پیست تارتان و به سبک استادیومهای انگلیسی ساخته میشود تا تماشاگران کاملاً به بازیکنان نزدیک باشند. همچنین مقرر شده تا احداث دو زمین تمرین که احتمالاً یکی از آنها چمن مصنوعی خواهد بود نیز در دستور کار قرار بگیرد و علاوه بر آنها، یک سالن برای فوتسال و یک زمین هم برای فوتبال ساحلی در نظر گرفته شده است. البته همانطور که در ابتدای مطلب توضیح دادیم، همه اینها طرح و ایده است که باید ببینیم جنبه اجرایی پیدا میکند یا خیر؟